Moestuin

Moestuin beginnen in 6 stappen

Heb je de smaak te pakken en wil jij met een moestuin beginnen? Een moestuin voor beginners vraagt eerst enige verdieping in de materie. Waar begin je? Waar moet je rekening mee houden? Welke stappen onderneem je? We leggen je graag uit hoe je begint met je eigen moestuin.

1. Maak een moestuinbak plattegrond 

Start als eerst met het uittekenen van de tuin. Kijk naar de beschikbare ruimte voor een moestuinbak of meerdere bakken. Houd rekening met de breedte van de paden. Het is fijn als je met de kruiwagen over de paden kan.

2. Zorg voor onkruidvrije grond

Voordat je de bakken op de grond plaatst, is het belangrijk dat de tuin eerst onkruidvrij is. Het onkruid hoef je niet tot de kleinste brandnetel weg te halen. Als je al het grote tuig hebt weggehaald, kan je een worteldoek neerleggen. Met een doek verstik je de laatste plantjes.

3. Kies de juiste ligging voor je moestuinbak

Groenten en kruiden hebben veel zon nodig. Houd rekening met zo'n 6 tot 8 uur per dag. Zorg voor een zonnige ligging van de moestuinbak (op het zuiden). Let ook op hoe de schaduw valt in het voor- en najaar. Door schaduw ontstaat een vochtig klimaat en reken maar dat de slakken dan op komen dagen! Zorg er ook voor dat de moestuinbak niet te dicht bij bomen of struiken wordt geplaatst. Hierdoor veroudert het hout erg snel. Bovendien mag de moestuinbak niet terecht komen op een plek waar regenwater blijft staan. Dan verdrinken je planten in een mum van tijd in dit regenachtige kikkerlandje.

4. Moestuinbak vullen met de juiste grondmix

De grond in de moestuinbak is heel belangrijk. Door de kleine ruimtes is het des te belangrijker dat de aardemix optimaal is. Een goede grondmix bestaat uit voedzame compost, bruinsteenturf en vermiculiet. Deze mix kan je zelf maken, maar ook kant en klaar kopen.

5. Kies de geschikte groenten en kruiden voor in je moestuinbak

Alleen wat kan je zoal kweken in de moestuinbak? Heel veel! Het is prettig om groenten te zaaien die makkelijk zijn, die weinig ruimte nodig hebben en snel kiemen en groeien. Denk hierbij aan andijvie- en slasoorten. Radijsjes zijn vaak favoriet in de minimoestuin doordat ze klein zijn en snel geoogst kunnen worden. Ook de typische Hollandse groenten kan je op eigen bodem verbouwen, zoals uien, knoflook, wortels, bietjes en stamsperzieboontjes.

Voordat je overenthousiast de groenten in de moestuinbakken zet, is het goed om rekening te houden met je gewaservaring. Je kan aubergines, paprika's en pepers verbouwen, maar deze gewassen zijn vrij lastig om mee te starten. Het is beter om je eerst bezig te houden met andijvie, sla en wortels.

6. Op de juiste manier en het juiste moment zaaien

Zaai de zaadjes niet te diep in de moestuinbak. Wanneer de zaadjes te diep in de grond terechtkomen, heb je een grote kans dat ze wegrotten. Leef de volgende vuistregel na: een zaadje zaai je zo diep als dat het zaadje groot is! Voordat je de plantjes in de grond van je moestuinbak zet, kan je ook besluiten om deze voor te kweken in potjes. Wanneer de planten omhoogschieten, kan je ze verplaatsen naar de moestuinbak.